Grumpy Monday

“Waarom zouden we jou moeten aannemen voor deze functie?” Ik slaakte een diepe zucht. Eens te meer werd ik in mijn niet al te positieve opvatting aangaande HR ‘professionals’ gesterkt. Ik koester niet enkel gepaste minachting voor hun professie omdat ze mensen als recourse zien, het wordt vooral gevoed door het totale gebrek aan intelligentie, inlevingsvermogen, creativiteit en aan oplossend vermogen. Ik kan slechts één enkel talent ontdekken bij HR mensen. Het uitblinken in het stellen van domme vragen. De diepe zucht had mijn minachting gelukkig om weten te zetten in kalmte. “Interessante vraag. Wacht, ik pak even je Linkedin bericht erbij. En ik citeer. Met jouw CV en werkervaring pas jij perfect bij wat wij aan het opzetten zijn.”

Toen ze me ook nog ging vragen om twee goede eigenschappen en twee slechte te noemen kon ik me niet meer inhouden. “Wederom een interessante vraag. Zou het niet beter zijn om gewoon naar wat karaktereigenschappen te vragen. Die zijn goed noch fout. Soms is het bijzonder verstandig om tering eigenwijs te zijn. Zolang het je maar niet halsstarrig maakt. Relativeringsvermogen is erg handig om mensen gemotiveerd te houden. Zolang je daarmee maar niet voorbij gaat aan hun problemen. Al moet je empathie ook weer niet verwarren met sympathie……Vraag me anders of ik een pen aan je wil verkopen? Sorry….Is het misschien een idee als ik gewoon met de hiring manager kan spreken, want ik voel dat we niet echt tot een gesprek komen.”

Van achter mijn bureau keek ik naar de grijze wolken die deze maandag grumpy sierden. Potjandrie. Had het treurige weer zich nu meester gemaakt van mijn gemoedstoestand? Het scheelde dat ik met iemand een telefoongesprek voerde die mij als resource ziet. Dan hoef je je niet te excuseren. Na het voor beide weinig succesvolle gesprek besloot ik mijn vrolijke kant wat te motiveren door Nederlandstalige meezingers de ether van mijn appartement in te knallen. Tino Martin, André Hazes, Acda en de Munnik en de Toppers scandeerde ik vrolijk mee vanuit bad. De enige stress van deze grumpy maandag was verder het kiezen uit mijn collectie badeendjes. Maar zulke stress neem ik graag voor lief. Heerlijk. Geen stress.