Baat het niet dan schaadt het niet

Je zou denken dat het na de ontmaskering van de zelfbenoemde professor Bruno Santenera met kwakzalverij zou zijn gedaan in Nederland. Professor Santenera is de koekenbakker die samen met Tineke de Nooij op Tell Sell in zijn slecht geacteerde Italiaanse accent de ‘Biostabil’ aanprees. Onze slimme Bruno verkocht voor  200 euro een magneetje aan een ketting. Deze hoogleraar in de oplichtingskunde schijnt nog iedere dag onder de douche te zingen van vreugde: “Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, TIEN MILJOEN!” Sinds onze op intelligentie geselecteerde jongens van het Nederlandse elftal onder hun zweetbandje of in hun scheenbeschermers een bandje met een magneet dragen is er een nieuwe Santenera opgestaan. Dit keer wordt de magneet niet verkocht aan een fraaie ketting, maar is deze verwerkt in een plastic bandje: de balansband.

Het ultiem domme spreekwoord ‘baat het niet, dan schaadt het niet,’  is een vaak gehoord argument voor de aanschaf van dit soort zaken. Het is hetzelfde argument dat vrouwen graag gebruiken voor de legitimatie van het gebruik van allerlei dure potjes huidcrème. Dat de potjes eigenlijk een soort mayonaise met parfum bevatten, schijnt hen niet te kunnen deren. Het doel (de illusie van jong blijven) heiligt immers de middelen (voor honderden euro’s per jaar mayonaise op je gezicht smeren). Om nog maar te zwijgen over de ‘help-je-vagina-Ph-neutraal-creme’ van Lactasyd waarvoor reclame wordt gemaakt als ik’ Gooische Vrouwen’ zit te kijken! Rot op met je kutcrèmes!  Ik zie dan ook totaal niet in hoe een balansbandje mijn levenskwaliteit zou kunnen bevorderen. Je kleine teen insmeren met chocoladepasta schaadt ook niet, maar of je er ook baat bij hebt, is zeer de vraag.

Nu is een pot chocoladepasta nog geen twee euro. Voor zo’n laag bedrag heb je er natuurlijk geen baat bij. Als je het in een luxer kleiner potje stopt en je vraagt er honderd euro voor dan werkt het uiteraard wel. Zeker als je er een mooi verhaal bij verzint. Is het immers niet zo dat positieve energie bij stress via de kleine teen het lichaam verlaat? De inhoud van mijn potje zal dat voorkomen. Dus kijk niet vreemd  op als je volgend jaar zomer mensen met een bruine teen in hun slippertjes op het terras ziet zitten. Dan kan ik met een gerust hart op hetzelfde tropische eiland als professor Santenera, mevrouw Bettencourt en de bedenker van het balansbandje van mijn welverdiende vervroegd pensioen gaan genieten. Vind je mijn voorbeeld van chocoladepasta als wondermiddel een beetje overdreven? Lekker een magneet aanschaffen voor een paar tientjes dan!