Ik wil bolletje truffelpepernoten!

Omdat wij Germanen liever met bomen knuffelden dan dat we kerken bouwden, hadden in de Vroege Middeleeuwen  Willibrord en Bonifatius hun handen meer dan vol aan de verspreiding van het christendom in de Lage Landen.  Daar waar  Willibrord toch vooral een gewelddadige jihad voerde, verkoos Bonifatius meer aansluiting te zoeken bij de Germaanse denkwereld. Zo is het Engelse easter of het Duitste Ostern voor Pasen afgeleid van de heidense Godin Eostre. In plaats van vernietiging van heidense gebruiken, werden ze overgoten met een katholiek sausje. Deze truc van syncretisme werd vaak toegepast door de Sinterklaas van het Vaticaan. Zo kon het uiteindelijk ook gebeuren dat er een katholieke kindervriend uit Myra  met zijn staf de heidense God Odin van zijn paard mepte. De vreugdevuren werden vervangen door een open haard en de gemene dwergen door Zwarte Piet.

Iedereen in Nederland heeft als kind zijn schoen gezet. Dat de wortel die je in je schoen had gedaan voor het paard van Sinterklaas helemaal niet door Zwarte Piet werd meegenomen, maar nog diezelfde avond in moeders hutspot verdween, had je in je kinderlijke naïviteit niet eens door. In de maand november en de eerste dagen van december was ik, in tegenstelling tot de rest van het jaar, zelfs het braafste jongetje van de klas. Het meest fantastische Sinterklaasprogramma was ‘Dag Sinterklaas,’ op de Belgische televisie . Bart Peters logeerde vanaf de intocht tot en met pakjesavond in het grote kasteel van Sinterklaas en Zwarte Piet. Buiten scheen het altijd te sneeuwen. Onder het genot van een kopje chocolademelk en echte pepernoten keek ik iedere dag gefascineerd naar dit programma. Dat op pakjesavond Bart afscheid nam van de Sint en de bebaarde goedzak een zapronde later vanuit België ineens Sesamstraat binnenreed, was voor mij de gewoonste zaak van de wereld. Tommy vatte mijn gevoelens nog het beste samen. “Poe he!”

Ik moest het doen met echte pepernoten. Van die hele kleine keiharde units, die eigenlijk niet te vreten waren, maar in ieder geval nog enige troost boden voor de smerige taai-taai en overrijpe mandarijn die je van Zwarte Piet had gekregen. Echte pepernoten, daar moest je het mee doen. Zouden verwende kinderen van nu  bij het krijgen van gewone pepernoten beginnen te huilen? “Ik wil bolletje chocoladeyoghurt-pepernoten-light godverdomme!”

Diewertje Blok presenteerde toen trouwens ‘Ontbijt TV’ voor volwassenen. Ik heb medelijden met Diewertje, die nu zelfs in lager journalistiek aanzien staat dan de blije trutjes van het Jeugdjournaal. Al presenteert ze het Sinterklaas journaal heel leuk. Diewertje zorgt er voor dat heel geestelijk gehandicapt en jeugdig Nederland een maand lang van slag is, omdat er een machine stuk zou zijn in de pepernotenfabriek.  Het schijnt dat ouders van kinderen met ADHD er rond Sinterklaas het beste aan doen hun kroost te voorzien van een dubbele dosis Ritalin. Voor de overige ouders zit er niets anders op dan de chocolademelk van een drupje valium te voorzien. Met dank aan Diewertje Blok!

Hoewel ik niet meer in de Goedgeiligman geloof, is Sinterklaas ook van mij. Ik koester de katholieke kindervriend zoals iedere Nederlander dat doet of zou moeten doen. Iedere veramerikanisering van onze feestdagen dient dan ook in de kiem te worden gesmoord! Ik wil dus voor vijf december niets zien wat te maken heeft met die dikke dombo van de Noordpool. Ik drink voorlopig geen CocaCola (lees: baco)! Ik zal alle kerstbomen die ik tegenkom aftuigen! Het kinderke Jezus ontvreemd ik  uit alle kerststallen en de kerststukjes die ik voor die tijd zie, zet ik in de fik. Ik wil bolletje truffelpepernoten eten! Dus oprotten met die kersttroep voor vijf december!